Beseda VZOREC po SSKJ pomeni stvar, katere lastnosti, značilnosti se posnemajo, upoštevajo kot merilo.

Če pomen besede »vzorec« prenesemo v medčloveške odnose, pa govorimo o lastnostih, karakteristikah in reakcijah, ki smo se jih naučili od nekoga drugega in v svojem življenju prakticiramo še naprej.

Kot odrasle osebe nosimo v sebi vzorce svojih staršev, starih staršev oz. vseh oseb, ki so bile v enem pogledu VODILNE v času našega odraščanja.  Saj poznamo situacijo, ko nam nekdo reče: »Ista si kot mama.« Ja, dobesedno.

Res pa je, da z vzorci ni nič narobe, če nam v življenju služijo. Zašteka takrat, ko naši vzorci trčijo ob vzorce nekoga drugega in se dana situacija občuti negativno.  Ko se to zgodi, je jasen znak, da vzorec oz. prepričanje, ki ga nosimo v sebi, NI v skladu z našo lastno, pravo, unikatno naravo. Pomeni, da je vzorec priučen od naših prednikov in čas je, da skozi negativne situacije to OZAVESTIMO in takšne vzorce opustimo oz. spremenimo.

Spreminjanje vzorcev je proces. Nikoli ne gre iz danes na jutri, ker prepričanje, ki ga imamo tudi ni nastalo iz danes na jutri, ampak se je utrjevalo in gradilo celih 35 let oz. odvisno koliko let šteješ ti.

Po navadi se mora kakšna situacija večkrat ponoviti, da vzorce sploh ozavestimo in potem še parkrat, preden jo lahko dejansko spustimo oz. spremenimo.

Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da ko se začnejo neke neprijetne situacije ponavljati  v vedno krajših časovnih zaporedjih (v tem obdobju po navadi misliš da boš "hin"), je to čas ko bo vzorec razrešen. In bolj kot smo lahko v sami situaciji zavestni in ostajamo mirni, večji bo napredek.

Vzorce lahko občutimo tudi fizično, na našem telesu, kot razne bolečine, pritisk znotraj sebe ali v obliki dušenja, glavobola, ... Sama sem se največkrat soočala z nepojasnjenim pritiskom v prsih, kot da me nekaj duši. Pogosto je sledil hitrejši srčni utrip in dihanje, vse skupaj pa se je umirilo, ko sem ozavestila ZAKAJ se to stanje pojavlja in ponavlja.

Glavni sprožilec vzorcev so odnosi z drugimi ljudmi. ZATO pa tudi smo tukaj da vzpostavljamo odnose. Da razrešimo vse za nazaj in gradimo sebe za naprej. Zapreti v osamo se ne moremo, to niti ni smisel življenja na tem planetu. Čeprav ogromno ljudi to naredi, ker je tako "lažje", zadeva iz globalnega vidika ni rešena. Ponovila se bo in ponavljala se bo tako dolgo, dokler ne zaživimo unikatnega SEBE.


Vanja